Lekkerder in je vel door een gezond gewicht!

‘Al op jonge leeftijd kreeg ik vaak een lekker tussendoortje na schooltijd, heerlijk vond ik dat, mijn vriendinnetjes vonden het dan ook een feestje om bij ons te komen. Dit was niet maar een dag maar kwam dagelijks voor, ook de ongezonde (snelle) maaltijden die we ‘s avonds aten. Voor mij was het normaal, maar toen ik puber werd merkte ik wel dat ik een andere basis heb gehad dan anderen. Met mijn overgewicht voel ik me soms onzeker, kon ik niet altijd meekomen in de gymlessen en was ik te onzeker om op een jongen af te stappen. Deze basis heb ik nu nog, maar door hulp en bewustwording over een gezond eetpatroon weet ik nu dat dit heel veel oplevert, op jonge maar ook op oudere leeftijd. Met een veel bewustere kijk en creativiteit voed ik mijn kinderen nu op, het maakt me zoveel blijer en energieker, dat gun ik iedereen. ’ (Anoniem)

 

Gezondheidsklachten voorkomen

Het lijkt vaak zo normaal, een glas limonade en een ligakoekje of een snelle jelle (vanaf 1 jaar of eerder zelfs), onbewust zijn dat heel veel suikerklontjes en dat is niet het enige op een dag. Er zijn zoveel groot mee geworden, maar zijn deze mensen ook klachtenvrij? De meeste mensen hebben een darmflora die ook niet optimaal werkt. Op jonge leeftijd wordt de basis gelegd voor een gezond immuunsysteem en darmflora, door teveel bewerkte voeding en suikers kan je lichaam niet alle processen in het lichaam goed verwerken en zal teveel suiker opgeslagen worden als vet. Ongezond eten is een sterke risicofactor bij het ontwikkelen van ziekten, overgewicht maar ook ondergewicht kan de boosdoener zijn bij gezondheidsklachten en ziekten op latere leeftijd.

 

Gezond eten voor kinderen

Wat je ook geeft, het gaat vooral om het aanbieden van voldoende voedingsstoffen, daar wordt je kind het gelukkigst van en kunnen gezondheidsklachten op jonge maar ook oudere leeftijd verminderd of voorkomen worden. Onder het eerste jaar is het vooral smaken en texturen leren kennen en ontdekken. Hier leg je al de basis voor het immuunsysteem en de darmflora, samen met de borst/flesvoeding.  Bij het ouder worden komt er steeds meer interessante voeding jouw kant op, het is verstandig daar goede keuzes in te maken en jezelf af te vragen: helpt deze voeding mijn kind voor een gezonde ontwikkeling? Ben ik aan het voeden of juist (tijdelijk) vullen?

 

Kind wil niet eten

Als ik ouders spreek waarvan de kinderen geen groente willen eten snap ik de frustratie, het is erg vervelend als je zo je best doet en een uur in de keuken staat om een lekkere maaltijd te bereiden. Om je kind toch meer gezonde voeding aan te bieden zijn er verschillende mogelijkheden, sommige goed bedoelde ideeën werken averechts, ik maak dit als bewuste mama ook mee.

Het is nooit te laat om te beginnen. Wil je het roer omgooien omdat er gezondheidsklachten ontstaan? Dan is nu het moment, je maakt je kind en jezelf er veel energieker en blijer mee.  Een paar tips van mij:

  • Een bekend gezegde is ‘zien eten doet eten.’ Dit werkt niet altijd, maar beginnen bij jezelf helpt, dan ziet je kind dat het normaal is om groente te eten. Sommige kinderdagverblijven bieden ‘s middags een warme maaltijd aan, dan eten alle kinderen mee, het is dan ook heel normaal voor je kind om deze maaltijd te eten.
  • Kleur doet eten! Een kleurrijke maaltijd wordt vaak met veel meer enthousiasme begroet dan een saai bord groenten. Het ziet er ook veel aantrekkelijker uit, toch?
  • Helpen bij de bereiding maakt het eten leuk, geef je kind verantwoordelijkheid, maak er een avontuurtje van, de maaltijd daarna opeten is zoveel leuker!
  • Zelf kiezen helpt, als je kind de keuze kan maken tussen bepaalde voedingsmiddelen heeft je kind het idee dat hij invloed heeft. Dit kan in de winkel zijn maar ook wanneer je het al gekocht hebt. Een tussendoortje door middel van een monkeyplatter (met gezonde keuzes) is ook erg aantrekkelijk voor kinderen!

Je hoeft het roer niet in een keer helemaal om te gooien maar om meer energie te krijgen, lekkerder in je vel te zitten en o.a. gezondheidsklachten te voorkomen kun je al verandering brengen door te starten met kleine stapjes. Met je gezondheid bezig zijn kan heel goed op een leuke en spelenderwijze manier, bijvoorbeeld met behulp van producten uit het Syb pakket.

Wat is jouw wens voor jezelf of je kind(eren)? Wat zijn jouw vervolg stappen en wat heb je daarvoor nodig? Check jullie weerstand met de gratis weerstand-checklist en ontdek, waar jullie verbeterpunten zitten.

Ben je benieuwd hoe hoog jouw weerstand en dat van je kind is?