10 praktische tips om je kind gezonde gewoontes aan te leren

Goed dat je wilt weten hoe je jouw kind(eren) gezonde gewoontes aanleert. Wanneer een gezonde leefstijl normaal is, zal je kind zijn/haar hele leven hiervan profiteren. De kans op overgewicht, gedragsproblemen, eetproblemen of vage klachten is veel kleiner. Dat gun jij je kind natuurlijk ook. In dit artikel geef ik je 10 praktische tips om je kind gezonde gewoontes aan te leren. 

Gezonde voeding aanbieden

Door op verschillende manieren fruit en groente aan te bieden in verschillende vormen, texturen en temperaturen, stimuleer je de smaakontwikkeling van kinderen. Ook is dit voor je kind vaak net zo leuk als snoep of taart. Het trainen van smaak en eetlust helpt hen te genieten van natuurlijk eten. Het mag vers, bevroren, gepureerd of gedroogd zijn, dat maak niet uit. Kinderen leren vervolgens de groente en fruit te herkennen en benoemen. Dat is leuk. Ze zullen er daarom zelf ook naar vragen.

Het laten zien van gezonde voeding en hen zelf de keuze laten maken helpt ook.  ‘Heb je zin in appel of peer?’ of ‘Wil je bietenpannenkoekjes of wortelpannenkoekjes?’ . Deze vraag stelde ik vanochtend nog aan mijn zoontje. Hij koos voor bietenpannenkoekjes. Mooie roze pannenkoekjes. Zo’n mooi en kleurrijk effect, dat is een feest!

Betrek je kind bij gezond eten

Wees creatief met groenten en fruit en laat kinderen meedenken in het proces. Bijvoorbeeld door samen boodschappen te doen en vooraf al te bedenken wat er nodig is aan de hand van een boodschappenlijstje. Je kunt kinderen ook mee laten helpen in de keuken, zodat ze een taakje krijgen. Zo zijn ze onderdeel van het proces.

Uit onderzoek blijkt dat de kinderen die de aanbevolen hoeveelheid van groente en fruit eten:

      een verbeterd immuunsysteem hebben
      een gezond gewicht hebben
      beter zicht en gezicht hebben
      gezonder tanden en tandvlees hebben
      voorkeur voor gezonde voeding ontwikkelen
      een betere hersenontwikkeling hebben
–       een betere nachtrust hebben

Syb focust zich graag op voedzame voeding, zoals groente en fruit om kinderen op een interessante manier gezonde voorkeuren aan te leren. Wanneer het leuk is om gezonde voeding te eten, motiveert dit je kind om dit te verlangen. We leggen de focus dan ook op wat er wel gegeten mag worden, in plaats van wat er niet gegeten mag worden.


10 gezonde gewoontes
voor kinderen

1. Eet de regenboog: maak van de helft van de maaltijd groente of fruit

We verdelen verschillende groenten en fruit onder de regenboogkleuren. Als je de regenboog eet, weet je dat je gevarieerd eet. De helft van een maaltijd, zou moeten bestaan uit groente of fruit. Een toename van fruit en groente hebben een verband met een sterker immuunsysteem, minder kans op kanker, een gezond gewicht en andere gezondheidsvoordelen. Kinderen die bij elke maaltijd groente en/of fruit eten, verzadigen zich met een vezelrijke voeding. Ze krijgen veel voedingsstoffen, maar weinig calorieën binnen.

 

2. Beperk de suiker inname van je kind

Kinderen krijgen ieder jaar te veel suiker binnen door het eten van bewerkte producten. Het eten van (veel) toegevoegde suikers, worden in verband gelegd met kinderovergewicht, chronische ziektes, gedragsproblemen en meer.  Er zijn zoveel manieren om te variëren met fruit, maak er een feestje van!

 

3. Varieer met eiwitten

Eiwitten zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam. Eiwitten zitten niet alleen in vlees maar ook vis, zuivel, bonen, erwten of noten en zaden. Deze producten bevatten de goede vorm van eiwitten en zouden allemaal in het eetpatroon van een kind moeten zitten. 

Tip! Probeer eens appelpartjes met yoghurt en noten- of zadenboter als dipsausje!

 

4. Voeg ook eens vis toe aan de maaltijd (minimaal 1x per week)

In vis zitten veel omega 3 vetten, die zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast heeft omega 3 een verband met minder ontstekingen bij kinderen met astma, artritis en eczeem. Een lage inname van omega 3 kan ervoor zorgen dat een kind risico loopt voor ziektes of gedragsproblemen.

 

5. Kies voor volkoren producten

Varieer met granen en eet zoveel mogelijk volkoren producten. Volkoren producten bevatten zoveel mogelijk het oorspronkelijke product en zijn rijk aan vezels.

 

6 . Blijf bij 4 maaltijden per dag

Kinderen die gewend zijn om de hele dag door te eten, hebben daardoor niet de eetlust of het verlangen naar nieuwe voeding. Het is goed om trek te hebben en aangemoedigd te worden. Wanneer het etenstijd is zullen ze minder kieskeurig zijn en het eten zal ook beter smaken.

 

7. Gebruik kruiden als smaakmakers 

Kinderen zouden minder dan 3 gram zout mogen krijgen. Iets meer dan de helft van een theelepel. Teveel zout kan zorgen voor een hoge bloeddruk, hartproblemen of nierproblemen. Kijk goed op de verpakking naar de toegevoegde zouten of kies vaker voor kruiden om de smaak te verbeteren. 

*bij kinderen van 4-6 jaar

 

8. Beperk bewerkte voeding

Bewerkte voedingsmiddelen zijn vaak erg ongezond, omdat ze veel onnodige toevoegingen zoals suiker, vet en zout bevatten. Het pakje lijkt op zich gezond door de groentes die erop staan, maar het is belangrijk zelf goed te kijken wat er allemaal in zit. De pakjes missen vaak belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Eerst is het misschien een beetje onwennig of een gedoe om in de supermarkt etiketten te lezen, maar dat went. 

 

9. Drink water

Water is essentieel voor kinderen. Maar als je gewend bent aan zoete dranken, is dat best lastig. Helaas zit de grootste bron voor toegevoegde suikers in gezoete dranken. Met name gezoete dranken zijn verantwoordelijk voor vele gezondheidsproblemen. Kinderen zijn volop in ontwikkeling en hebben vocht nodig om te groeien. Wist je dat honger en dorst dichtbij elkaar liggen? Vaak drinken kinderen te weinig en denken ze honger te hebben, maar hebben ze eigenlijk dorst.

 

10. Slaap goed en speel veel

Wanneer kinderen lekker veel buiten spelen, in plaats van naar een scherm kijken, slapen ze beter. Zijn ze blijer en hebben ze een beter zelfbeeld. Als de kinderen genieten en zich goed voelen, geniet jij ook toch?

Ik geloof dat als je kinderen al op jonge leeftijd gezonde gewoontes aanleert als onderdeel van het leven, je kinderen gezonder en blijer zijn. Wel is dit een hele uitdaging, omdat het als jonge ouder lastig is om alle ballen in de lucht te houden. En je geen tijd hebt om ieder etiket te lezen in de supermarkt en ook nog eens de omslag te maken van ongezonde gewoontes, naar gezonde gewoontes. Daarom heb ik een aantal handige- en leuke producten ontwikkeld, die het heel gemakkelijk maken voor je kind om gezond te eten. Deze heb ik gebundeld in een pakket. Ben je benieuwd?

Gezonde groet,

Marijke